Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Ετήσια Τακτική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Δελτίο Τύπου

 
Στις 11-01-2016 και ημέρα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου όπου συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
 α) η αναστήλωση της Ιστορικής Γέφυρας Πλάκας β) η ρύπανση του Αράχθου 
γ) η προβληματική λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Ελληνικού δ) τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάτω ρου του Αράχθου ε) Έργα ΔΕΗ στην Περιοχή του Περιστερίου. 

Αρχικά, εκφράστηκε η έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες αναστήλωσης της Ιστορικής Γέφυρας Πλάκας. Τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου της αναστήλωσης και αποφασίστηκε ομόφωνα ότι είναι ζήτημα της Πολιτείας, η οποία πρέπει να δεσμευτεί παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Οι ιδιωτικές χορηγίες είναι ευπρόσδεκτες ,αλλά κατά κύριο λόγο επικουρικές. Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα η άσκηση πολιτικής πίεσης στην Πολιτεία, στην Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και στον Δήμο Β.Τζουμέρκων. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνονται δράσεις για: α) συνάντηση με τους τοπικούς Βουλευτές β) να ζητηθεί η συζήτηση του θέματος της αναστήλωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου γ) την παραχώρηση συνέντευξης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα δ) προώθηση αιτήματος στην Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης, ώστε να εκπροσωπηθεί ο Σύλλογος από μέλος του με τεχνικές γνώσεις ε) την πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Τεχνικής Επιτροπής Παρακολούθησης στην Πλάκα στ) συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε δεσμευτεί προσωπικά για το ζήτημα αυτό. 

Όσο αφορά την ρύπανση στον Άραχθο, το Δ.Σ του Συλλόγου ενημέρωσε τα μέλη του για την κατάσταση που επικρατεί. Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, αναγνωρίζει την σημαντικότητα της ρύπανσης στον Άραχθο. Για το λόγο αυτό παρακολουθεί το ζήτημα της ρύπανσης σε όλο τον ρου του ποταμού και κάθε φορά που υπάρχουν σχετικές πληροφορίες δημοσιεύονται πάραυτα. Για το ζήτημα του Χ.Υ.Τ.Α Ελληνικού εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας του. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί ο Χ.Υ.Τ.Α χωρίς βιολογικό καθαρισμό ή χωρίς να είναι συνδεδεμένος στον αποχετευτικό δίκτυο των Ιωαννίνων.
 Επίσης, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της ποιότητας των νερών του ποταμού από τους αρμόδιους φορείς και η δημοσίευση των στοιχείων αυτών, ώστε να είναι ενήμεροι όλοι οι πολίτες. 

Στην συνέχεια συζητήθηκε το ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων στον κάτω ρου του Αράχθου και συγκεκριμένα για την περιοχή της Άρτας λόγω του φράγματος Πουρναρίου. Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου παρακολουθεί το ζήτημα και εκφράζει την ανησυχία του για την ορθή διαχείριση της στάθμης του Αράχθου στο Φράγμα Πουρναρίου. Αναγνωρίζει ως κύρια τα ζητήματα της οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου στην περιοχή και της ανακατασκευής των αναχωμάτων όπου αυτά έχουν υποστεί ζημιές. 

Τέλος, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου είναι ενήμερος για τα έργα της ΔΕΗ στην περιοχή του Περιστερίου. Εκφράζει την επιφύλαξή του για την αναγκαιότητα των έργων αυτών και προτίθεται να κάνει επί τόπου επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου